Необходими продукти
6 яйца
3/4 чаша захар
1 бакпулвер
1,5 чаша ситно нарязани орехи
1 ванилия
пудра захар за посипване
2 чаши сметана
2 лъжици коняк
Начин на приготвяне
- Тава с размери 30 х 40 см се намазва с масло и се покрива с пергаментова хартия, също намазана с масло. Жълтъците от яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят и увеличат обема си 3 пъти. Орехите се размесват с бакпулвера и ванилията и се прибавят към жълтъците. Белтъците се разбиват на въздушна, но не суха пяна и се смесват с жълтъците. Белтъците трябва да се разбиват в сух съд, в който да няма никаква следа от мазнина. Ако се използва разбивачка, тя не бива да докосва стените и дъното на съда.
- Белтъчно- жълтъчената смес се изсипва в тавичка и се заглажда. Тавата се слага в предварително загрятата до 180 градуса фурна за не повече от 10 минути (ореховата смес е готова, ако не полепва по забодения в нея нож). Изважда се, покрива се с влажна кърпа и се оставя да изстине напълно.
- Пергаментова хартия се посипва с дебел слой пудра захар и върху нея внимателно се обръща тавата. Снема се пергаментовата хартия, която е била на дъното. Сметаната се разбива на гъста пяна, като накрая се добавя конякът. Полученият крем се намазва върху изпечената орехово-яйчена смес, която се навива на руло, като хартията леко се повдига от единия край. Ако рулото се пукне , пукнатините се намазват с разбита сметана.
10-12 порции
Източник: Личен архив