Козунакът обикновено се свързва с Великден, но защо да не се насладим на характерния му вкус и през другото време от годината.

Необходими продукти

1 кг брашно

5 яйца

40 г мая

200 г масло (или 150 мас)

500 мл мляко

200 г захар

1 лимон

2 ванилии

20 г сол

2 яйца за намазване

бадеми

Начин на приготвяне

  1. Брашното се пресява със солта в дълбок съд и се оставя на топло място. Приготвя се подквасата: маята се натрошава в 2-3 лъжици брашно и се залива с малко подсладено топло мляко. За десетина минути подквасата набухва, след което се смесва с останалите продукти - млякото, добре разбитите яйца, разтопеното масло, ванилията, настъргания лимон, захарта и брашното.
  2. Тестото се меси, докато започне да омеква и да се отделя от стените на съда. Завива се в кърпа и се оставя да втасва върху посипана с брашно повърхност. Омесва се още веднъж (по желание може да се добавят стафиди) и се оформя на три ленти, които се сплитат.
  3. Сплетеното тесто се оставя в тавата отново да втаса, като се намазва с яйце, за да не засъхва. Отгоре се поръсва с печени бадеми и се намазва с разбит жълтък. Пече се в умерена фурна.

Източник: Личен архив

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg