Необходими продукти
1 кг брашно
5 яйца
40 г мая
200 г масло (или 150 мас)
500 мл мляко
200 г захар
1 лимон
2 ванилии
20 г сол
2 яйца за намазване
бадеми
Начин на приготвяне
- Брашното се пресява със солта в дълбок съд и се оставя на топло място. Приготвя се подквасата: маята се натрошава в 2-3 лъжици брашно и се залива с малко подсладено топло мляко. За десетина минути подквасата набухва, след което се смесва с останалите продукти - млякото, добре разбитите яйца, разтопеното масло, ванилията, настъргания лимон, захарта и брашното.
- Тестото се меси, докато започне да омеква и да се отделя от стените на съда. Завива се в кърпа и се оставя да втасва върху посипана с брашно повърхност. Омесва се още веднъж (по желание може да се добавят стафиди) и се оформя на три ленти, които се сплитат.
- Сплетеното тесто се оставя в тавата отново да втаса, като се намазва с яйце, за да не засъхва. Отгоре се поръсва с печени бадеми и се намазва с разбит жълтък. Пече се в умерена фурна.
Източник: Личен архив