Необходими продукти
брашно 600 г
прясно мляко 300 мл
захар 200 г
олио 1 чаена чаша
1 яйце
мая за хляб 30 г
щипка сол
Кифличките могат да се приготвят с 3 вида плънка:
1) натрошено сирене 200 г и 2 яйца
2) мармалад 500 г, размесен с 1 чаена чаша натрошени орехи
3) локум
Начин на приготвяне
- Маята се разтваря в леко затопленото мляко и 1 чаена лъжичка захар.Към пресятото брашно се добавят олиото, разтворената в млякото мая, захарта, солта. Измесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса за 30 мин.
- Тестото се премесва. Късат се малки топки, които се разточват на кори с големина на малка чиния. Всяка кора се реже с нож на 4 триъгълника. Към основата на триъгълника се поставя по малко от плънката — по желание сирене с яйца или мармалад с орехи, или парченце локум. Триъгълниците се завиват на рулце по посока към върха.
- Подреждат се в намазана с мазнина тава. Всяка кифличка се маже отгоре с яйце. Изпичат се в умерена фурна до зачервяване.
Източник: Личен архив