Необходими продукти:
- 4 бр сварени картофи
- 3 кисели краставички
- 100 г майонеза
- сол
- черен пипер
- магданоз
- 1 голям морков
- пера пресен лук
- половин бяла дълга ряпа
- семена ленени за очи
Начин на приготвяне или как се готви салатата:
- Картофите се сваряват, отцеждат и топли се намачкват с вилица.
- Добавят се нарязани кръгчета кисели краставици, майонеза, сол и черен пипер.
- Всичко се разбърква добре в купа. Сипва се в плитка чиния, морков се нарязва на кръгчета и с нож се оформят сърца, който се нареждат по край на чинията.
- От ряпата се оформя тяло на лебеда, от друго парче се оформя шията и с парче клечка за зъби се забожда в тялото.
- Изрязват се и две крила, забождат се от двете страни.
- От моркова се оформя клюнът на лебеда, набожда се внимателно.
- Пера пресен лук се разпределят като зеленина в салатата, поръсва се с още нарязани пера лук и охладена се сервира.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.