Необходими продукти:
За крема:
- 150гр. Крема сирене
- 250гр. Маскарпоне
- 125гр Пудра захар (може и още зависи дали го обичате по сладко)
За сиропа (в който ще потопим бисквитките):
- 300гр Прясно мляко (хладко)
- 1 с.л Инстанто кафе (разтворено във гореща вода), (Може и Бейлис но не е задължителен това е лично по ваш вкус)
За шоколадовия ганаж:
- 100/125 гр Черен шоколад
- 250гр Животинска или сладкарска сметана (Ганажа може да се замени със течен шоколад или домашно сладко стига да е достатъчно гъсто)
За мока крема който е за декорация (не е задължителен) на тортата ще ви трябват:
- 50 мл сметана
- 1 с.л пудра захар
- 1 ч.л инстанто кафе (този път разтворено във студена вода)
За слглобяване: около един пакет бисквити закуска (с вкус на какао)
Начин на приготвяне или как се прави тортата:
Шоколадов ганаж:
- На котлона слагаме в една тенджера сметаната и я изчакваме да заври, когато е завряло в една купа слагаме ситно нарязан черен шоколад и изсипваме готовата вече сметана. Оставяме го така за една минута след това го разбъркваме докато получим гладка хомогенна смес (трябва да се получи черен цвят) и го овиваме със стреч фолио ( не е задължително това е ако няма да го правите на момента и не искате да хване коричка)
- Крема: В една дълбока купа слагаме -Крема сиренето, Маскарпонето и пудрата захар. Вземаме един миксер и разбиваме докато не стане бял крем.
- Сиропа: В една купа слагаме - Една/Две лъжици инстанто кафе (което разтваряме във гореща вода) и Прясно мляко (хладко) и разбъркваме, (Ако искате Бейлис но той си е лично по ваш вкус).
- Сглобяване: Потапяме бисквитка в сиропа, който сме направили и така ги нареждаме една по една. Когато първия пласт е нареден слагаме над бисквитките крема и почваме да мажем и да го разнасяме по бисквитките. След като крема е покрил бисквитите изсиваме малко и от шоколадовия ганаж и го разнасяме така,че да покрие белият крем. По същия начин правим и другите два пласта.
- За мока крема (ако решите да го направите): В една дълбока купа слагаме 30/40гр сладкарска сметана, 1 с.л пудра захар и разтворено инстанто кафе (разтворено във студена вода) и го миксираме докато не стане на крем. Слагаме го в шприц торбичка с накрайник (ако нямате гледайте или потърсете някъде как се прави). Този крем е най-отгоре на тортата който виждате. Не е задължителен правите си го само ако го искате за декорация.
Рецепта предоставена от Радослав Христов.