Необходими продукти:
/за тава с размер: 35x27x6,5cм./
- Кори за баница – 2 пакета х 500 г.
- Кашкавал /настърган/ - 450 г.
- Сирене /моцарела и ементал/ 2 х 300 г.
- Краве масло – 40 г.
- Зехтин /олио/ за намазване на корите и баницата – 100/150 мл.
За заливката:
- 4 бр. яйца
- 2 с.л. олио
- 350 мл. газирана вода
Начин на приготвяне или как се готви ястието:
- Първата стъпка от рецептата за златна баница е подготовката на продуктите. В отделни купички сложете настъргания кашкавал и двата вида сирене, след което разгърнете корите за баницата.
- Втората стъпка започва с взимането на една кора и сипване на капчица от олиото/зехтина/ и с четка разнасяте по всички краища на кората. Върху намазнената кора, залепвате втора кора и заглаждате. Пристъпвате към поръсването на настъргания кашвакал заедно с моцарелата и ементала. Нагъвате като хармоника и разрязвате на четири равни части. Поставяте ги вертикално в тавата. По абсолютно същия начин повтаряте процедурата в тази последователност докато корите и мястото в тавата свършат.
- Третата стъпка е приготвянето на заливката за баницата. Разбивате яйцата и добавяте две супени лъжици олио и газираната вода. Получената смес се изсипва върху корите - може да се разпредели равномерно с помощта на лъжица или черпак. Най-отгоре се нареждат парченца краве масло.
- Последната стъпка завършва, като баницата се пече в предварително загрята умерена фурна /200 градуса/ за около 50 минути. След като се изважда от фурната и се покрива за 5 минути с кърпа.
Рецепта предоставена от Десислава Георгиева.