Необходими продукти:
Продукти за блата (16 см):
- 100-120 гр. фурми - 100 гр.
- овесени ядки - 2 с.л.
- кокосово масло
Продукти за ягодовия крем:
- 200 гр. Нарязани ягоди
- 4-5 с.л мед (или 80 гр. Захар)
- 1 кофичка заквасена сметана - 250 гр
- маскарпоне - 50 гр
- настърган черен шоколад
*ако кремът е много гъст може да добавим 2-3 с.л. прясно мляко
За глазура:
- 100 гр. Черен шоколад
- 2 с.л. прясно мляко
За украса:
- Ягоди
Начин на приготвяне или как се прави тортата:
- В купа с гореща вода накисваме фурмите за около 10-15 мин. (да омекнат хубаво).
- След това в чопър смиламе овесените ядки, към които добавяме фурмите и кокосовото масло. Получава се смес под формата на паста. Изливаме я във рингова форма и я прибираме в хладилник за около 1 час, за да стегне добре. Докато блата се стяга, приготвяме крема.
- В купа разбиваме с миксер маскарпонето и меда, след това добавяме заквасената сметана и объркваме със силиконова шпатула. Към крема добавяме ягодите и шоколада и бавно и внимателно объркваме. Оставяме сместта в хладилник, да се охлади за около 10 мин.
- Нареждане на тортата: Върху овесения блат внимателно намазваме крема, оставяме за 1-2 часа в хладилник. На водна баня разтапяме шоколада с млякото и го оставяме малко да поизстине.
- Изсипваме внимателно поколада върху тортата и прибираме в хладилник.
- За финал украсяваме с ягоди или друг плод/украса по избор.
Рецепта предоставена от Савина Иванова.