Необходими продукти:
- 1 суха мая
- 1 и 1,2 с л захар
- 1 ч л сол
- 250 топло прясно мляко
- 50 мл топла вода за маята
- 3 с л олио
- 1 яйце
- 2 ч ч бяло брашно
- 1 ч ч царевично брашно
Плънка:
- 100 г бекон
- 100 г сирене
- прясно мляко за намазване
Начин на приготвяне или как се приготвя питката:
- Маята се разбърква в топла вода със захар и 2 с л бяло брашно и оставяме да бухне.
- Смесват се двата вида брашно и омесваме средно меко тесто с останалите продукти. Оставя се на топло да втаса 30-40 минути и се разделя на 6 равни части. Всяка се точи на елипса дълга 22 см, с нож се нарязва от едната страна на тънки ленти.
- В другата половина поставяме парченца бекон и сирене. Навива се на кифлички и върху хартия за печене се нарежда 1 в средата и другите край него като цвете. Втасва още 20 минути, намазваме с прясно мляко.
- Печем в загрята фурна 180 С до златисто за 35 минути, като към края се покрива с фолио.
- На дъното поставете съд с малко вода.
- Изважда се, намазваме с масло и покриваме с кърпа за 10 минути!
Рецепта предоставена от Виолета Матева.