Необходими продукти:
- 500 гр. жито или овесени ядки
- 2-3 яйца
- Сол
- малко кимион
- чер пипер 1
- 50-200 гр. настърган кашкавал
- 100 гр. смлени орехи
- 2 лъжици галета
- магданоз, копър и пасиран чесън според предпочитанията
Начин на приготвяне или как се готви месното ястие:
- Сварявате 500 гр. жито, оцеждате и оставяте да се охлади. Разбивате 2-3 яйца и към тях добавяте житото и пасирате бавно до еднородна смес. Ако ви е много гъсто и пасатора се затруднява може да добавите 2-3 лъжици прясно мляко или просто топла вода. Овкусяваме със сол, малко кимион, чер пипер. Добавяте 2 лъжици галета, магданоз, копър, пасиран чесън, орехите и около 150-200 гр настърган кашкавал. Разбъркваме много хубаво и слагаме в хладилника за поне 30-на минути.
- Изваждаме и с лъжица сипваме на купчинка в тава, покрита с хартия за печене.
- Печем в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор за около 20-на минути. Гарнитурата може да е всесезонна – трушийка за зимата или кисело зеле, зелена салата за пролетта или домати и краставици. А защо не ряпа с моркови или червено цвекло, ябълка и моркови. Кой с каквото обича. Житото може да бъде заместено с овесени ядки, като лично аз 500 гр. ядки ги сварявам в около 800 мл. вода за около 5 -10 минути.
Рецепта предоставена от Грета Иванова.