Продукти: 1 чаена чаша грис, 1 чаена чаша брашно, 1½ чаша захар, ¾ чаша масло (може наполовина или изцяло с олио), 1 бакпулвер, 1 лъжичка канела или 2 праха ванилия.
Приготвяне: В дълбок сух съд слагаме брашното, гриса, 1 чаша захар, бакпулвера и разбъркваме добре сместа. Обелваме ябълките, настъргваме ги на едрото ренде, прибавяме им ½ чаша захар, канелата и ги разделяме на 3 равни части. Намазваме с масло една тавичка и поръсваме на равномерен пласт 1 чаша от грисовата смес, отгоре разстиламе една трета от ябълките, пак ръсим 1 чаша грисова смес — ябълки, най-отгоре остават ябълки. Поливаме щрудела с мазнината и го печем в умерено силна фурна. Нарязваме го след като изстине, и го поднасяме поръсен с пудра захар.
Автор: Пенка Чолчева, източник: "601 изпитани готварски рецепти"