Продукти: 100 г тарама хайвер, 1 малка глава лук, 3 кафени чаши олио, 1 филия бял хляб, лимон.
Начин на приготвяне: Хайверът се разбива енергично 5–6 мин в дълбок порцеланов съд с дървена лъжица, като се натиска — голяма част от зърната трябва да се разпукат. Прибавя се предварително накиснатата и отцедена филия и се бърка още 5 мин с дървената лъжица. След това се разбива с миксер 3–4 мин, като олиото се прибавя на тънка струя. Слага се изчистеният и настърган лук. Разбиването продължава, като непрекъснато се прибавя олио на тънка струя. Изцежда се и лимонов сок до получаване на желаната киселинност. Разбиването продължава, докато се сложи цялото олио. Гарнира се с маслини.
Ако няма миксер, разбива се с дървена лъжица, като въртеливото движение става в една посока, а времетраенето се удължава 2–3 пъти.
Автор: Петър Саралиев, източник: "Готварска книга за мъже"