Продукти: 650 г кайма, 650 г патладжани, 1 глава лук, 1 домат, 2 яйца, олио, сол, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2 чаени лъжички брашно, магданоз, 1 пълна супена лъжица кисело мляко.
Начин на приготвяне: Патладжаните се изчистват от дръжките, измиват се и се обелват с ножче за белене на картофи. Нарязват се на кръгчета с дебелина около 1 см, прибавя се 1 непълна чаена лъжичка сол и се разбърква с ръце. Оставят се наклонени 30 мин да се отцедят от водата. Изпържват се леко в сгорещеното олио — най-много по 1 мин от двете страни. В същата мазнина се прибавят ситно нарязаният лук, 2 супени лъжици олио и 1 непълна кафена чаша вода и се слагат на огъня. След 5 мин се прибавя месото с 1 чаена лъжичка сол и с 1 кафена чаша вода и се задушава 10 мин, като често се разбърква. Слага се червеният пипер, разбърква се и се сваля от огъня. Доматът се настъргва или се нарязва и заедно с нарязания магданоз се прибавя към каймата. Разбърква се добре. Половината от изпържените патладжани се нареждат в тавичка, върху тях се изсипва каймата и отгоре се нареждат останалите патладжани. Залива се с 1 чаена чаша топла вода и се пече около 30 мин. От яйцата, брашното и киселото мляко се приготвя заливка. След като се залее, мусаката се пече още 3–4 мин.
Автор: Петър Саралиев, източник: "Готварска книга за мъже"