Продукти: 500 г кайма от свинско месо, 1 яйце, 1 глава лук, 1 филия бял хляб, ½ чаена лъжичка сол, чубрица или счукан кимион (ким), червен пипер, брашно, олио.
Начин на приготвяне: Каймата се слага в дълбок съд и се прибавят настърганият или ситно нарязан лук, солта, щипка чубрица, щипка червен пипер, яйцето и накиснатата във вода и отцедена филия хляб без коричката. Разбърква се добре и се меси енергично в една посока, като често каймата се завива към средата на съда и се пляска. Щом започне да се отделя от съда — след 5–6 мин, каймата е добре омесена. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в сгорещената мазнина до светлокафяв цвят. По желание може да се препържат до кафяво.
Автор: Петър Саралиев, източник: "Готварска книга за мъже"