Продукти: 4 яйца, 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша олио, 2 чаени чаши брашно, 2 непълни чаени чаши настъргани кисели ябълки, 1 бакпулвер, ½ чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка мляна канела, ¾ чаена чаша счукани орехи.
Начин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват с миксер или с тел в дълбок съд. Брашното се изсипва върху лист хартия, прибавят се бакпулверът и содата и се разбърква добре. В яйцата се сипва олиото и отново се разбива няколко минути, след което постепенно се прибавя брашното. Разбъркването продължава, докато се получи гъсто тесто. Тавичката за печене на кекс се намазва с масло и се поръсва с малко брашно, което трябва да се полепи равномерно навсякъде. Ябълките се измиват, обелват се и се настъргват едро. Към тестото се прибавят ябълките, счуканите орехи и канелата и се разбърква добре. Изсипва се в тавичката, заглажда се и се поставя в предварително средно загрята фурна. След като се запече (след не по-малко от 10 мин), поставя се да се пече 10 мин само отдолу, като през това време сладкишът се надува. Пече се още около 30 мин отгоре, и отдолу. Проверява се дали е изпечен с тънка дървена клечка — за зъби и др. Ако клечката е суха и няма следи от тестото, кексът е готов. Изважда се от фурната и се оставя малко да изстине. Изважда се от тавичката и се поставя в продълговата чиния. Може да се поръси с пудра захар.
Автор: Петър Саралиев, източник: "Готварска книга за мъже"