Продукти: 5 яйца, толкова краве масло, брашно и захар, колкото тежат яйцата (обикновено 250 г), или 2½ чаени чаши брашно, 1¾ чаени чаши захар, 2 пакетчета масло, и кората на 1 лимон.
Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбиват добре с миксер или с тел. Слагат се яйцата и отново се разбива, докато се разтвори захарта. Постепенно се прибавя брашното и се разбърква, докато се получи гъста хомогенна маса. Настъргва се лимоновата кора, отново се разбърква и кексът се изсипва във формата. Пече се в средно силна, предварително загрята фурна около 30–35 мин. Проверява се дали е изпечен добре, с тънка дървена клечка.
Автор: Петър Саралиев, източник: "Готварска книга за мъже"