Фурната се включва на най-силна степен. В тава се сипва сурово кафе на зърна, така че да покрие дъното в един ред: тавата се удря със супена лъжица отдолу и зърната се наместват. Слага се във фурната. След известно време кафето променя цвета си — става тъмнокафяво. Щом започне да пука, трябва да се извади след 1–2 мин. Кафето става лъскаво, но в никакъв случай не трябва да прегаря до черно. Слага се в дълбок съд, покрива се с кърпа и престоява 20–30 мин. След това с ръка се стискат зърната, при което по-голяма част от обвивките падат. С шепа се загребва кафе и от 20–30 см се изсипва отново в съда, като се духа силно в струята. Добре е това да става на открито място.
Автор: Петър Саралиев, източник: "Готварска книга за мъже"