Продукти: 2 по-големи скумрии (около 1 кг), сол.
Начин на приготвяне: Рибата се изчиства и се измива обилно с вода. Поставя се в подходящ продълговат съд и се посолява с 2½ супени лъжици сол от всички страни и в разреза на корема. Съдът се завива с хартия и се оставя на хладно място, но не в хладилник. След два дни отцедената вода се отстранява. Поръсва се с още 2 чаени лъжички сол. Като престои още 5–6 дни, рибата е готова за консумиране. Изчиства се от солта, изрязва се твърдата гръбна част, обелва се кожата и рибата се нарязва на кръгли парчета. Поднася се с едро нарязан лук. Ако не е тлъста, рибата се полива с малко олио.
Автор: Петър Саралиев, източник: "Готварска книга за мъже"