Необходими продукти:
- 200 г грах;
- 1 малка глава карфиол;
- 2 средни картофа;
- 1 глава лук;
- 1 морков;
- 1 малка глава целина;
- 1 яйце;
- 1/2 ч.ч. прясно мляко;
- 1 ч.л. сол;
- 1 ч.л. копър;
- 1 с.л. краве масло;
Начин на приготвянe:
- Картофите, лукът, морковът, целината и лукът се почистват.
- Срязват се на две или три.
- Слагат се в тенджера.
- Наливат се 3 - 4 ч.ч. вода.
- Добавя се грах и карфиол.
- Съдът се поставя на включен котлон.
- Когато заври водата, се намаля степента на котлона.
- Съдът се похлупва.
- Продуктите се варят до омекване.
- След готовност се отхлупва, за да се добави 1 с.л. краве масло.
- Оставя се да къкри на изключен котлон.
- След като е готова супата се пасира.
- В купичка се разбива един жълтък с 1/2 ч.ч. прясно мляко.
- Добавя се сол.
- Застройката се налива при супата на тънка струйка.
- Бърка се непрекъснато, за да се получи еднородна смес.
- Поднася поръсена с копър.