Необходими продукти:
- 10 сушени червени чушки;
- 1 чаена чаша бял боб;
- 2 стръка праз лук, нарязан на ситно;
- 60 милилитра олио;
- 1 чаена лъжичка изсушена чубрица;
- 1 супена лъжица джоджен;
- 1 супена лъжица червен пипер;
- 1 супена лъжица сол;
- 2 чаени чаши сок от кисело зеле (или вода);
Начин на приготвяне:
- Изсипете боба в купа с топла вода и го накиснете за 24 часа, след което го изплакнете и прехвърлете в тенджера с топла вода (да го покрие).
- Сложете съда на силен огън.
- След като водата заври, изсипете я, изплакнете боба, залейте го с топла вода и сложете да се вари до пълна готовност.
- Когато омекнат зрънцата, отцедете водата и оставете боба настрана.
- Накиснете сушените чушки в топла или гореща вода за 30 минути.
- Задушете праза в олиото за около 10 минути и към него добавете боба и подправките.
- Разбъркайте добре и отстранете от котлона, за да се охлади.
- Напълнете сушените чушки със сместа, като използвате лъжица с подходяща големина.
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Подредете чушките в тава, добавете зелевия сок (или вода, ако не разполагате с такъв) и печете около 30-40 минути или до готовност.
- По желание може да сервирате ястието с кисело мляко.
от Framar.bg