Необходими продукти:
- 350гр. Масло
- 680гр. Черен шоколад
- 6 яйца
- 485гр. Захар
- Печени бадеми – 80 гр.
- 165гр. Брашно
- 58гр. Какао
- 1 ½ с.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне или как се прави десертът:
- Разтапяме шоколада на водна баня заедно с маслото. Отделно разбъркваме яйцата със захарта. Прибавяме при вече не толкова горещата смес от шоколада и маслото. Смесваме отделно брашното с пудрата от какао и содата бикарбонат. Прибавяме във вече готовата ни смес и миксираме до хомогенна смес. Печем готовата смес 18 минути на 180 градуса целзии.
- За соса ни трябва:
- 7 средно големи шарени ябълки
- Ябълков сок – 300мл.
- Кората от 1 портокал и сока му
- 1ч.ч кафява захар
- 3с.л кленов сироп
- Канела 1ч.л
- Кората от ½ лимон
3. Ябълките се обелват и почистват от семките, режем ги на кубчета. Слага се канелата и захарта и се разбърква. Изсипваме ги в касерола или тенджера, прибавяме портокаловия сок и корите и кленовия сироп до завиране. След като заври намаляте силата на котлона на средна. Когато вече ябълките са омекнали, махате от котлона и пасирате.
4. За черешата: Потапяте прясна череша в разтопен бял шоколад без да късате дръжката на черешата след което се овалва в стърготини от злато.
5. Гарнирал съм с трохи от какао, ябълков сос и голдън чери.
Рецепта предоставена от Владислав Иванов.