Необходими продукти
брашно 250 г
масло 125 г
6 яйца
захар 2 чаени чаши
щипка сол
лимонтозу 1/4 чаена лъжичка
олио 150 г
Начин на приготвяне
- Към 500 г вряща вода се прибавят маслото и солта. Водата се дърпа от огъня и веднага се изсипва цялото количество брашно при енергично бъркане с дървена лъжица. Получената каша трябва да поври 2—3 мин. След това се оставя да изстине. Яйцата се разбиват добре и се прибавят към изстиналата каша.
- Мазнината се загрява в дълбок съд. Тестото се шприцова с шприц във формата на тиквени дръжки, които се запържват леко в сгорещената мазнина.
- Готовите тиквени дръжки се изстудяват и се заливат с охладен гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 чаена чаша вода. Сиропът трябва да поври десетина минути, след което се добавя лимантозуто. Тиквените дръжки престояват няколко часа, докато попият захарния сироп, и тогава се консумират.
Източник: Личен архив