Необходими продукти
брашно 3 чаени чаши
олио 1 чаена, чаша
3 яйца
захар 1 чаена чаша
кисело мляко 1 чаена чаша
амонячна сода 1 чаена лъжичка
За крема ванилия:
брашно 8 супени лъжици
2 яйца
захар 200 г
прясно мляко 1 л
1 ванилия
Начин на приготвяне
- Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото, киселото мляко, амонячната сода. Всичко се разбърква добре и се сипва по малко от брашното, докато се замеси меко тесто.
- От тестото се разточват кори с дебелина 3—4 мм. Корите се ръсят леко с брашно и се разрязват с нож на правоъгълници, които се навиват около хартиени фунийки. Нареждат се в намазана с масло тава и се изпичат. Охладените фунийки се почистват от хартията.
- Фунийките се пълнят с крем ванилия, приготвен по следния начин: брашното се разтваря в 300 мл студено прясно мляко. Към него се добавят разбитите яйца и ванилията. Останалото мляко се кипва на огъня заедно със захарта. Към врящото мляко постепенно и при непрекъснато бъркане се добавя размитото брашно.
Източник: Личен архив