Необходими продукти:
- 1кг ягоди, от които се отделят 20бр за украса
- 400 -500гр за Муса
- 200гр за сиропа
За блата:
- 1 пакет бисквити и 100гр разтопено масло
За Муса:
- 400мл течна сладкарска сметана
- 300гр крема сирене
- 100гр захар
- 1 пакет желатин
За сиропа:
- 200гр ягоди
- 80гр захар
- 1 пакет желатин
Начин на приготвяне или как се прави десертът:
- Приготвяме блат от с малини и бисквити и масло в тортен ринг 24 см,оставяме го в хладилника. Нарязваме на парчета 400 500 гр ягоди и ги разбъркваме със 100 грама захар оставяме настрани да си пуснат сока. Разбиваме сметана (на 100 милилитра е една супена лъжица захар )и е оставяме в хладилника.
- Накисваме желатина в студена вода и разбиваме с миксер и голяма купа крема сиренето и оставяме настрани.
- Пасираме ягодите със захарта след като са престояли 15 минути правим на пюре от което отделяме малко в купа и прибавяме 10 листа изцедени от водата желатин или обикновен желатин един пакет. Тази купа се загрява около 25 секунди в микровълновата и към топлото Ягодово пюре се прибавя лъжица по лъжица от студеното докато свърши.
- Ягодовото пюре се прибавя към крема сиренето и се разбива с миксер на ниски обороти, към така получената смес се прибавя малко по малко от сметаната и се бърка с шпатула.
- Тази получена смес от мус се изсипва по средата на тортения ринг, преди това сме сложили по стените нарязани ягоди на ленти наполовина, оставя се да стегне в хладилника. Това време се приготви сиропа.
- Останалите ягоди ги нарязваме и варим с 80 гр захар около 10 -15 минути.
- Накисваме желатина, а сока от ягодите прецеждаме през цедка и докато е горещ прибавяме желатина и разбиваме.
- Оставяме го да изстине напълно. правим си украса от резервните за тази цел ягоди и покриваме тортата с изстиналия сироп. Оставяме да стегне и сме готови.
Рецепта предоставена от Стефи Вичкова.