Необходими продукти:
- 1 консерва манго
- 200 мл. сладкарска сметана
- 1/2 консерва кондензирано мляко
- аромат портокал/ванилия или друга есенция по избор
- ситно смлени портокалови корички
- за гарниране 2 листа желатин
Начин на приготвяне или как се прави десертът:
- Отцедете добре мангото.
- Пасирайте и смесете с кондензираното мляко. По желание, може да минете мангото през цедка за да получите по-финна смес. Тъй като е достатъчно сладко, няма нужда да добавяте повече захар към крема.
- Разбийте добре сметаната. За мен лично тя става по-пухкава и приятна когато се разбива на ръка с тел.
- Задължително трябва да е охладена преди разбиването. Ако разбивате в топло помещение ще успеете да я разбиете преди да се стопли ако използвате и охладен съд.
- Според указанията на опаковката, прибавете желатина към сместа, която трябва да е леко загряла. За тази смес, тъй като целта е да стане пухкава и да остане кремообразна са достатъчни само два листа желатин. Разбитата сметана (като заделите няколко лъжици от нея) добавете внимателно към сместа.
- По желание може да добавите и някакъв аромат, например портокалова есенция.
- Върху така приготвения крем-мус, добавете по лъжица от останалата сметана и гарнирайте с малко портокалови корички.
Рецепта предоставена от Анелия Терзиева.