Торта Павлова
белтъци
6 броя
захар
1 1/3 чаена чаша
нишесте
1 чаена лъжица
оцет
1 чаена лъжица
ванилии
1 брой
За крема
сладкарска сметана
500 мл
захар
5 супени лъжици
плодове
300 грама
Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за торта Павлова е подготовката на блатовете. Белтъците трябва да са отделени от жълтъците и да са престояли поне няколко часа на стайна температура. Купата, в която ще разбивате съставките трябва да е идеално чиста и напълно суха. В помощта на миксер разбивате белтъците като малко по малко добавяте и ⅔ от захарта. Разбърквате оцета с нишестето и ванилията и при непрекъснато разбиване на тънка струйка ги добавяте към разбитите белтъци. Накрая добавяте и останалата захар и разбърквате внимателно с помощта на шпатула.
Идва моментът, в който трябва да оформите блата или блатовете. Класически торта Павлова се приготвя с един блат, но от сместа може да оформите и два блата. Ако искате вашата торта Павлова да е с два блата, то разделяте сместа на две равни части. В тава поставяте хартия за печене и от целувчената смес оформяте топка, а ако ще приготвяте два блата - две тави с две топки. Печете блатовете в предварително загрята на 120 градуса фурна за 90 минути. След като блатовете са готови веднага ги отделяте от хартията за печене и ги оставяте на решетка, за да изстинат напълно.
Разбийте сметаната със захарта с помощта на миксер, след което намажете напълно изстиналия блат със сметаната, а отгоре добавете и плодовете.
Опитах вариант и с шоколадов топинг и натрошен шоколад ,както целувчената смес смесих малко с какао и стана чудна. Нямам снимка на шоколадовия вариант понеже е нападнаха ,но може да опитате и него.