Продукти:
300 мл прясно мляко + 200 мл вода
1 мая (50 г),
2 супени лъжици захар
1 супена сол
1 кг брашно
4 бр. Яйца
3 супени лъжици кисело млеко
3 супени лъжици олио
75 г масло
1 супена лъжица оцет
Начин на приготвяне:
Млякото се смесва с водата и се разделя на 2 части. Към едната, която е по - топла се разтваря маята + захарта + 1 с.л. брашно, а в другата солта. После смесваме двете части в общ съд и се оставя на топло да втаса маята.
Отделно изсипваме цялото количество брашно и оформяме кладенче по средата, в което счупваме яйцата ( като отделяме единия жълтък за намазване) + киселото млеко + олиото и се започва бъркане като се замесва меко тесто. Отива точно 1 кг. брашно.
Готовото тесто се оставя да втаса, след което се дели на 3 части.
Точат се и всяка част се маже с масло и се нареждат една върху друга. Реже се на триъгълници като пица.
Оформя се една топка от тестото и се слага по средата и триъгълниците се обръщат от острата страна към по широката и се нареждат около кръга по средата и така се оформят лъчите на слънцето. Така готовата пита се оставя да втаса.
Маже се с жълтък + прясно мляко или олио, поръсва се със сусам.
Пече се на 200 градуса около 30- 40 минути.
Като се извади от фурната се покрива с мокра кърпа.
По желание може да се поръси със сусам или мак.
Източник: https://rozali.com/