Необходими продукти
- 230 гр брашно;
- 2 жълтъка;
- 150 гр захар;
- щипка сол;
- 45 мл растително масло;
- 7 гр суха мая;
- 160 мл мляко.
Начин на приготвяне
Пресяваме 190 грама брашно с маята и солта. Отделно разбиваме жълтъците със захарта, растителното масло и топлото мляко. Добавяме течните съставки към сухите и забъркваме тесто в купата. Прехвърляме тестото върху поръсен с брашно плот и месим още около минута. Тестото трябва да е лепкаво и много меко, не добавяйте допълнително брашно. Оставяме го да втаса за 1 час и разточваме кора с дебелина 1 см. Изрязваме поничките, нареждаме ги в тава върху хартия за печене и ги оставяме да втасат за още 45 минути. Печем на 180 градуса за 12 минути. Готовите понички гарнираме по избор: поръсваме с пудра захар, заливаме с разтопен шоколад, пълним с крем или с сладко, заливаме с цветна глазура - въпрос на фантазия.