Рецепта за лесен ябълков пай с карамелена заливка.

Коментари · 294 Прегледа

Вкусен десерт, подходящ за всякакви случаи.

Продукти:

  • 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1/8 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. ванилова есенция
  • 2 яйца
  • 2 с. л. олио
  • 1/3 ч.ч. прясно мляко
  • 4 големи кисели ябълки
  • За заливката:
  • 1/3 ч. ч. захар
  • 1 яйце
  • 3 с. л. разтопено краве масло

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200 С.
Дъното на кръгла форма (23х8 см) се застила с хартия за печене и отгоре се намаслява.
Ябълките се обелват, разрязват се на четвъртинки, почистват се от семенната част, след което се нарязват резени с дебелина 1 см.
За да не потъмняват нарязаните ябълки, те се потапят в голяма купа със студена вода, в която е сипана 1 с. л. лимонов сок.
Ябълките се отцеждат в цедка, след което се подсушават с кухненско руло и се нареждат в подготвената тава (височината на ябълките не трябва да превишава 3/4 от височината на формата).

За тестото: в голяма купа се разбъркват всички сухи продукти (от брашното до солта).
В друга купа леко се разбиват яйцата и се прибавят есенцията, олиото и млякото.
Сместа се разбърква добре и се изсипва при брашното.
Тестото  се разбърква добре и се излива равномерно върху ябълките.
Тавата леко се чуква по плота, за да може тестото да се разпредели добре и да стигне дъното.
Ябълковият пай се пече 30-35 минути.

Приготвя се заливката : захарта се разбърква с яйцето и кравето масло.
Паят се изважда от фурната и се залива равномерно със заливката.
Връща се във фурната и се пече още 15 минути.
Ябълковият пай се охлажда 20-30 минути във формата.
Изважда се внимателно и се прехвърля върху чиния за поднасяне.
Поръсва се с пудра захар и се нарязва на порционни парчета.
Ябълковият пай се сервира с разбита сметана или сладолед.

Източник: https://rozali.com/

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg