Продукти:
- 1/2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 с. л. бакпулвер
- 1/8 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. ванилова есенция
- 2 яйца
- 2 с. л. олио
- 1/3 ч.ч. прясно мляко
- 4 големи кисели ябълки
- За заливката:
- 1/3 ч. ч. захар
- 1 яйце
- 3 с. л. разтопено краве масло
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 С.
Дъното на кръгла форма (23х8 см) се застила с хартия за печене и отгоре се намаслява.
Ябълките се обелват, разрязват се на четвъртинки, почистват се от семенната част, след което се нарязват резени с дебелина 1 см.
За да не потъмняват нарязаните ябълки, те се потапят в голяма купа със студена вода, в която е сипана 1 с. л. лимонов сок.
Ябълките се отцеждат в цедка, след което се подсушават с кухненско руло и се нареждат в подготвената тава (височината на ябълките не трябва да превишава 3/4 от височината на формата).
За тестото: в голяма купа се разбъркват всички сухи продукти (от брашното до солта).
В друга купа леко се разбиват яйцата и се прибавят есенцията, олиото и млякото.
Сместа се разбърква добре и се изсипва при брашното.
Тестото се разбърква добре и се излива равномерно върху ябълките.
Тавата леко се чуква по плота, за да може тестото да се разпредели добре и да стигне дъното.
Ябълковият пай се пече 30-35 минути.
Приготвя се заливката : захарта се разбърква с яйцето и кравето масло.
Паят се изважда от фурната и се залива равномерно със заливката.
Връща се във фурната и се пече още 15 минути.
Ябълковият пай се охлажда 20-30 минути във формата.
Изважда се внимателно и се прехвърля върху чиния за поднасяне.
Поръсва се с пудра захар и се нарязва на порционни парчета.
Ябълковият пай се сервира с разбита сметана или сладолед.
Източник: https://rozali.com/