Необходими продукти:
[1 ч.ч. = 220 мл. вода / 150 г. брашно/ 200 г. захар/ 230 г. масло]
За основата от орехи:
- 200 г. меко масло;
- 1 ч.ч. захар;
- 1 ч.ч. смлени орехи;
- Кора от един лимон;
- 1 ч.ч. пшенично брашно;
- 4 белтъка;
За глазурата:
- 4 жълтъка;
- 3/4 ч.ч. пудра захар;
- ванилия;
Пригответе предварително:
Тавичка за печене с размери около 20/30см или каквато имате под ръка , като я застелите с хартия за печене. Аз имах по-продълговата и моята е с размер 15/25см (съответно направих по-висок сладкиш).
Включете фурната да загрява на 170С.
Начин на приготвяне:
- В дълбока купа разбивате до крем мекото масло със захарта и кората от лимон.
- Прибавяте орехите, а след това и брашното и отново разбивате.
- В отделна купа разбийте белтъците с щипка сол на сняг.
- Прибавете разбитите белтъци към ореховата смес като разбърквате внимателно с шпатула.
- Изсипвате в тавичката и печете около 40 мин до леко порозовяване.
- Когато е готов, извадете от фурната и оставете да изстине напълно.
- През това време разбийте жълтъците с ванилията и захарта до крем на водна баня.
- Залейте сладкиша с разбитите жълтъци и оставете за една нощ на кухненския плот, за да изсъхне заливката.
Рецепта на Елица Сърбева, източник: https://rozali.com/