Продукти:
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 2/3 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. кокосови стърготини
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- 3/4 ч.ч. соево мляко
- 1 ч.л. бадемова есенция на Dr. Oetker
- 1/4 ч.ч. олио
- 1 малка ябълка
- 1/2 кутия обикновен локум
- 1/4 ч.ч. златни стафиди
Начин на приготвяне:
Сухите съставки се сипват в купа по реда на изброяване и се разбърква добре.
Прави се кладенец в средата и в него се изсипват мокрите съставки, също по ред на изброяване. Разбърква се.
Ябълката се бели, почиства и нарязва на малки парченца.
Локумът също се нарязва на малки парченца. Към сместа се добавят ябълката, локума и стафидите, отново се разбърква.
Една кръгла тава се намазнява и в нея се изсипва сместа, изравнява се.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса до златисто - около 20 минути. За по - сигурно се проверява със суха клечка за зъби дали излиза суха. Готовият сладкиш се вади и оставя да изстине.
Бадемовата есенция може да бъде заменена с ванилия или 1 с.л бренди, ром!
Рецепта на Силвия Лилова, източник: https://rozali.com/