Необходими продукти
брашно 3 чаени чаши
олио (мас или маргарин) 250 г
2 жълтъка
локум 2 кутии
орехови ядки 1 чаена чаша
кисело мляко 1 чаена чаша
пудра захар 100 г
сода бикарбонат 1 чаена лъжичка
1 ванилия
Начин на приготвяне
- В средата на пресятото брашно се прави кладенче. В него се поставят мазнината, жълтъците, киселото мляко със содата бикарбонат. Измесва се умерено твърдо тесто.
- Разточват се кори с дебелина 3—4 мм. Корите се режат с нож на правоъгълници с размери 4x6 см. Във всеки правоъгълник се поставя парченце локум (1 локум се разрязва на 4 парченца) и 1/4 ядка от орех.
- Правоъгълниците се навиват, подреждат се в намазана с мазнина тава и се изпичат на умерена температура. Още топли се овалват в пудрата захар, ароматизирана с ванилията.
Източник: Личен архив