Необходими продукти
брашно 500 г
олио (мас или маргарин) 1 чаена чаша
захар 2 чаени чаши
смлени орехови ядки 1 и 1/2 чаени чаши
сода бикарбонат 1 чаена лъжичка
карамфил 1 пакетче
Начин на приготвяне
- В пресятото брашно се прави малко кладен че, в което се поставят мазнината, 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша хладка вода и содата. Измесва се умерено твърдо тесто.
- Разточват се кори с дебелина 0,5 см. Корите се режат със стъклена чаша на кръгчета. Във всяко кръгче се слага по 1 чаена лъжичка от смлените орехови ядки. Кръгчетата се завиват и оформят във вид на крушка. В горния край на крушката се забожда парченце от карамфил, а в долния край — клечица от карамфил, така че да наподобява дръжка на крушка.
- Оформените крушки се подреждат в намазана с мазнина тава и се изпичат на умерена температура до зачервяване. След изпичането крушките се потапят във вряща вода и се овалват в останалата захар на пясък (ситно счукана).
Източник: Личен архив