Необходими продукти
брашно 4 чаени чаши
захар 1чаена чаша
олио (мас, маргарин) 1 чаена чаша
кисело мляко 2 чаени чаши
6 яйца
1 амонячна сода
мармалад 500 г
безвредна боя — червена и жълта
Начин на приготвяне
- Към пресятото брашно се добавят олиото, разбитите с половината от захарта яйца, киселото мляко и амонячната сода. Измесва се умерено твърдо тесто.
- Оформят се малки топчета, които се сплескват едната страна, за да се получат полусфери. Подреждат се в намазана с масло тава и се изпичат до позлатяване.
- След като изстинат, полусферите се слепват от към плоската страна две по две с мармалад. Едната половина на прасковките се потапя в червената боя, а другата половина — в жълтата. Боите предварително са разтворени с малко вода в две купички. Накрая прасковките се овалват в кристална захар.
Източник: Личен архив