Необходими продукти:
- белтъци 6 броя
- захар 1 1/3 чаена чаша
- нишесте 1 чаена лъжица
- оцет 1 чаена лъжица
- ванилии 1 брой
За крема:
- сладкарска сметана 500 мл
- захар 5 супени лъжици
- плодове 300 грама
Начин на приготвяне или как се прави десертът:
- Първата стъпка от рецептата за торта Павлова е подготовката на блатовете. Белтъците трябва да са отделени от жълтъците и да са престояли поне няколко часа на стайна температура.
- Купата, в която ще разбивате съставките трябва да е идеално чиста и напълно суха. С помощта на миксер разбивате белтъците като малко по малко добавяте и ⅔ от захарта. Разбърквате оцета с нишестето и ванилията и при непрекъснато разбиване на тънка струйка ги добавяте към разбитите белтъци. Накрая добавяте и останалата захар и разбърквате внимателно с помощта на шпатула.
- Идва моментът, в който трябва да оформите блата или блатовете. Класически торта Павлова се приготвя с един блат, но от сместа може да оформите и два блата. Ако искате вашата торта Павлова да е с два блата, то разделяте сместа на две равни части.
- В тава поставяте хартия за печене и от целувчената смес оформяте топка, а ако ще приготвяте два блата - две тави с две топки.
- Печете блатовете в предварително загрята на 120 градуса фурна за 90 минути.
- След като блатовете са готови веднага ги отделяте от хартията за печене и ги оставяте на решетка, за да изстинат напълно.
- Разбийте сметаната със захарта с помощта на миксер, след което намажете напълно изстиналия блат със сметаната, а отгоре добавете и плодовете.
*Бележки: Опитах вариант и с шоколадов топинг и натрошен шоколад ,както целувчената смес смесих малко с какао.
Рецепта предоставена от Стефи Вичкова.