4 яйца
100гр пресято брашно ( по рецепта 90гр брашно и 10гр царевично нишесте)
100гр захар
1/2 ч.л. оцет
40мл олио
20мл пр.мляко
4гр какао
2/3 ч.л. гелова боя червена (може и на прах ,аз използвах на прах като взех върха на малка лъжичка и загребах с нея )
Приготвяне:
Отделяме жълтици от белтъци. При жълтъците добавяме щипка сол и разбиваме с лъжичката. В суха купа разбиваме белтъците на ниска степен за 30-40сек. . Добавяме оцета и разбиваме на средна скорост, след това постепенно,не на веднъж добавяме захарта. Бъркаме до твърди върхове и така че като вземем от сместа и е разтъркаме между пръстите да не се усеща захарта. При готовата белтъчина смес изсипваме жълтъчната и разбиваме още малко да придобие златист цвят. Добавяме брашното пресято поне 3 пъти заедно с царевичното нишесте на 3 или 4 пъти и бъркаме сместа със шпатула или дървена лъжица. Леко и внимателно бъркаме, за да остане пухкава сместа. В отделна купичка слагаме какаото и олиото и разбъркваме до разтваряне на какаото. Прясното мляко също добавяме и следва боята . Всички в тази купичка разбъркваме до разтваряне на боята хубаво. Вземаме 2 -3 пъти със супена лъжица от пухкавата смес и слагаме в малката купичка. Разбъркваме до хомогенна и сместа от малката купа изсипваме в голямата . Всичко объркваме внимателно отново с шпатула докато се оцвети сместа . Формата за торта покриваме на дъното с хартия за печене и изсипваме сместа ,като със клечица правим няколко кръгови движения,за да махнем излишният въздух. Покриваме дъното на формата с алуминиево фолио ,както и отгоре я завиваме със същото. В по-голяма тенджера от вашата форма на дъното слагате решетка за готвене на пара или някаква малка купичка и върху нея поставяте формата със сместа. Сипвате на дъното на тенджерата вода около 2 пръста и затваряте с капак. Включвате котлона на средна сила ,при мен е на номер 6 от 9,но може и на 5та. Оставяте така 45мин , аз дори и 50мин бях оставяла единия блат ,а втория покрай децата като се отнесох беше и 1час . Фолиото сложи да изолираме самата форма със сместа ,все пак се готви на пара. Наистина блата след това става равен, нито загорял и с по-хубав цвят от печения. След като минат тези 45мин постепенно махате първо фолиото отгоре , оставяте да изстине за известно време и с нож покрай страните на формата минавате ,за да се отдели по-лесно. Блата се оставя да изстине напълно и тогава махате хартията за печене отдолу. Разрязвате го на 3 парчета по 1,5см и то зависи от формата ви. При мен рязането беше катастрофа,въпреки че купих нож за рязане на блатове тип трион ,който е с телчица ,но не ми се получи. Разрязах след това с конец по познатия метод. С линия си набелязах 1,5см и там сложих клечки за зъби и така е заобиколих ,а с конеца е обгръщам и издърпвам. Става по лесно .
Крема :
За моята торта използвах 400мл сладкарска сметана
250гр пудра захар
300гр крема сирене
1пакет ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме сметаната до готовност. Добавяме крема сиренето , пудрата захар и ванилията и отново разбиваме до готовност.
Сглобяване на тортата:
Понеже моята форма е голяма ,не е с диаметър 20см ,а 24см ако не се лъжа и взех една чиния ,която има диаметър около 20см . Изрязах по нея блатовете ,аз правих два такива блата по тази рецепта горе ,за да ми е по- висока. Редя блат и с пош пълен от крема нанасям върху него ,като с шпатула размазвам после,пак блат и пак крем и така до последния като най-отгоре е крем. Останките от изрезките на тортата начупих и нароних на трохи едри и дребни. Наръсих най-отгоре ,а отстрани с дланта притисках от тях да залепнат. За украса на върха добавих 3 розички от фондан.
Приятен апетит!