Необходими продукти:
Ръжен хляб – 400 гр
Сливи – 400 гр
Яйца - 4 бр
Сметана - 130 мл
Пудра захар – 130 гр
Кафява захар - 3 с. л.
Масло – 70 гр
Канела - 1 чаена лъжица
Индийско орехче - 1/2 ч. л.
Коняк - 4 супени лъжици
Нишесте - 1 супена лъжица
Начин на приготвяне:
Нарежи ръжения хляб на филийки с дебелина 4 мм и махни коричките.
Нарежи корите на малки кубчета и подсуши в тиган.
Когато вече са подсушени, ги стрий в хаванче или с блендер. Върни трохите в тигана и разтопи маслото заедно с тях.
Нарежи филийките хляб, така че да са малко по-малки от страните на формата за печене.
Подготви формата за печене (18 см), като застелиш дъното с хартия за печене и намажи страните с масло.
Смеси сметаната, яйцата, пудрата захар, коняка и канелата в дълбока купа.
Нарежи половината от сливите на кубчета, а другата половина - на четвъртинки. Добави нишестето към кубчетата сливи.
Една по една накисни филийките хляб в яйчената смес и поставяй близо една до друга на дъното и по страните на формата за печене. Ще получим основата за нашата торта.
Нарежи останалия хляб на кубчета. И смеси 3/4 от яйчената смес с кубчетата сливи.
Изсипи сместа от хляб и яйца в основата на тортата.
Изсипи 1/3 от яйчената смес.
Разпредели намаслените трохи отгоре.
Постави четвъртинките от сливи.
Най-накрая наръси кафявата захар.
Изпечи сладкиша във фурната за около един час при 180 °C. Задай такъв режим на фурната накрая за около пет минути, така че да се образува захарна коричка.
Сервирай "Шарлота" топла с разбита сметана или сладолед.
Рецепта на Юлия Мулино, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335160-retsepta-sharlotka