Продукти:
Кефир – 500 мл
Брашно – 250 г
Мляко – 200 мл
Яйца – 2 бр.
Захар – 2 с.л.
Сол – ½ с.л.
Сода за хляб – 1 с.л.
Растително масло – 2 с.л.
Тиква – 60 г (45-50 г след термична обработка)
Цвекло – 1 глава (60 г; 45-50 г след термична обработка)
Пресен спанак – 50 г
Начин на приготвяне:
- Измийте, обелете и нарежете на кубчета цвеклото и тиквата.
- Задушете зеленчуците на пара. За тиквата ще са нужни около 15-20 минути.
- Задушете цвеклото за още 10 минути (общо 30 минути). Времето зависи от размера на кубчетата. Те трябва да са меки, но със запазена форма.
- Смесете затопления кефир, яйцата, захарта, солта и содата с миксер.
- Добавете брашното – разбъркайте го добре.
- Стоплете млякото. Трябва да е почти кипнало. Изсипете го в брашното, като разбърквате непрекъснато. Добавете олиото.
- Изсипете 250 мл от сместа в блендер и добавете пресния спанак. Разбийте, докато се получи гладка и хомогенна смес. Ще получите тесто, достатъчно за три блини.
- Пържете блините в нагорещен тиган, като добавяте по малко олио. Внимавайте с преобръщането. Тези палачинки не са толкова плътни, колкото класическите.
- Повторете същите стъпки и пропорции с цвеклото и тиквата. Ще ви остане малко тесто и за класически блини.
- Сервирайте блините топли с кисело мляко и любимата си плънка.
Рецепта на Юлия Мулино, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335587-cvetni-blini-ruski-recepti