Рецепта за пухкави олади с плънка

Коментари · 489 Прегледа

Тази изпитана през вековете рецепта продължава да е най-доброто предложение за приготвяне на традиционни славянски палачинки.

Продукти:

250 мл мляко
250 г брашно
1 яйце
5 г суха мая
1 с.л. захар
Щипка сол
1 ябълка
Растително олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с приготвянето на опарата – т.нар. подготвително тесто, за да получите идеалната основа за оладите. В голяма купа смесете хладкото (не горещо!) мляко, захарта, маята и около 1/3 от брашното – разбъркайте, докато се получи гладка смес.
  2. Оставете сместа на топло място за около 20 минути, докато се появят балончета и се увеличи обемът. Това означава, че маята работи правилно и подготвителното тесто е готово.
  3. Докато сместа втасва, пригответе плънката: обелете и изчистете ябълката и я нарежете на много малки кубчета.
  4. Обратно към тестото – добавете яйцето и щипка сол. Разбъркайте добре. Ако предпочитате по-сладки палачинки, спокойно можете да сложите и още една супена лъжица захар. След това добавете останалото брашно – възможно е да намалите количеството в зависимост от вида брашно, който използвайте, така че препоръчвам да не го изсипвате наведнъж. Правилната консистенция на тестото е лепкава и плътна, но не твърда.
  5. Накрая добавете нарязаната ябълка и нежно разбъркайте сместа с шпатула.
  6. Покрийте тестото с фолио и го оставете да втаса за около 40-60 минути.
  7. Когато тестото е готово, пригответе тиган, намазан с растително олио, – загрейте котлона предварително на средна степен. Изсипете пълна супена лъжица с връх от тестото в тигана за всяка палачинка и я пържете около 2-3 минути от двете страни, докато оладите придобият златисто-кафяв загар.
  8. Повтаряйте процедурата, докато тестото свърши, като от време на време добавяте по една супена лъжица олио.
  9. Сервирайте ябълковите олади топли с любимия ви топинг. Обикновено избирам сметана или кондензирано мляко!

Рецепта на Виктория Дрей, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335560-ruski-palachinki-oladi-recepta

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg | КИБЕРСИГУРНОСТ | Социално инженерство и СОЦИАЛНА ИНЖЕНЕРИЯ - iSec.Agency | IThub.social - IT социална мрежа, Програмиране, Дизайн, Киберсигурност & Co.