Продукти:
250 мл мляко
250 г брашно
1 яйце
5 г суха мая
1 с.л. захар
Щипка сол
1 ябълка
Растително олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Започнете с приготвянето на опарата – т.нар. подготвително тесто, за да получите идеалната основа за оладите. В голяма купа смесете хладкото (не горещо!) мляко, захарта, маята и около 1/3 от брашното – разбъркайте, докато се получи гладка смес.
- Оставете сместа на топло място за около 20 минути, докато се появят балончета и се увеличи обемът. Това означава, че маята работи правилно и подготвителното тесто е готово.
- Докато сместа втасва, пригответе плънката: обелете и изчистете ябълката и я нарежете на много малки кубчета.
- Обратно към тестото – добавете яйцето и щипка сол. Разбъркайте добре. Ако предпочитате по-сладки палачинки, спокойно можете да сложите и още една супена лъжица захар. След това добавете останалото брашно – възможно е да намалите количеството в зависимост от вида брашно, който използвайте, така че препоръчвам да не го изсипвате наведнъж. Правилната консистенция на тестото е лепкава и плътна, но не твърда.
- Накрая добавете нарязаната ябълка и нежно разбъркайте сместа с шпатула.
- Покрийте тестото с фолио и го оставете да втаса за около 40-60 минути.
- Когато тестото е готово, пригответе тиган, намазан с растително олио, – загрейте котлона предварително на средна степен. Изсипете пълна супена лъжица с връх от тестото в тигана за всяка палачинка и я пържете около 2-3 минути от двете страни, докато оладите придобият златисто-кафяв загар.
- Повтаряйте процедурата, докато тестото свърши, като от време на време добавяте по една супена лъжица олио.
- Сервирайте ябълковите олади топли с любимия ви топинг. Обикновено избирам сметана или кондензирано мляко!
Рецепта на Виктория Дрей, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335560-ruski-palachinki-oladi-recepta