Необходими продукти:
За тестото:
Брашно - 265 г
Мляко - 125 мл
Кисело мляко – 25 г
Разтопено масло - 30 г
Бакпулвер - 1 ч. лъжичка
Щипка сол
Растително олио за пържене - 500 мл
За сиропа:
Захар - 130 г
Вода - 100 мл
Мед - 1 супена лъжица
Шепа орехи
Начин на приготвяне:
- Изсипи млякото в купата на робота за месене, добави киселото мляко и разтопено масло.
- Добави солта и бакпулвера към брашното. Инсталирай приставката за месене и започни да месиш тестото, като постепенно добавяш брашно и получиш мека топка.
- Остави гладкото, хомогенно и стегнато тесто в купата да почине за около 15 минути.
- Раздели тестото на четири части, оформи топките и ги остави да починат още 10 минути.
- Вземи едната топка и я разточи с точилка равномерно. Добавяй малко брашно, за да не залепва на работната повърхност. Тестото трябва да стане прозрачно.
- Постави лист тънко тесто върху кърпа. То трябва да изсъхне малко. Увери се, че не лепне за ръката ти, но пък и не трябва да изсъхва напълно, защото може да се счупи.
- Върни разточения лист тесто на масата и го навий на плоско руло. Не го натискай твърде силно.
- Добави малко вода по ръба, за да запечаташ рулото.
- Нарежи рулото на равномерни ромбове и разтвори листенцата.
- Постави ги в дълбок съд с нагорещено олио. Запържи до хубаво кафяво. Обръщай баклавата постоянно, за да не я изгориш. Постави всяко парче върху готварска хартия, за да се отцеди излишното олио и охлади баклавичките.
- Сложи водата в тиган и чак тогава добави захарта.
- Остави да ври 5-7 минути.
- Свали от котлона, добави лъжица мед и разбъркай добре сиропа.
- Потопи всяка баклава в горещия сироп.
- Поръси ги с орехи.
Рецепта на Юлия Мулино, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335537-krimska-baklava-retsepta