Рецепта за домашна кримска баклава

Коментари · 297 Прегледа

Вижте как кримските татари приготвят този източен десерт.

Необходими продукти:

За тестото:

Брашно - 265 г
Мляко - 125 мл
Кисело мляко – 25 г
Разтопено масло - 30 г
Бакпулвер - 1 ч. лъжичка
Щипка сол
Растително олио за пържене - 500 мл

За сиропа:

Захар - 130 г
Вода - 100 мл
Мед - 1 супена лъжица
Шепа орехи

Начин на приготвяне:

  1. Изсипи млякото в купата на робота за месене, добави киселото мляко и разтопено масло.
  2. Добави солта и бакпулвера към брашното. Инсталирай приставката за месене и започни да месиш тестото, като постепенно добавяш брашно и получиш мека топка.
  3. Остави гладкото, хомогенно и стегнато тесто в купата да почине за около 15 минути.
  4. Раздели тестото на четири части, оформи топките и ги остави да починат още 10 минути.
  5. Вземи едната топка и я разточи с точилка равномерно. Добавяй малко брашно, за да не залепва на работната повърхност. Тестото трябва да стане прозрачно.
  6. Постави лист тънко тесто върху кърпа. То трябва да изсъхне малко. Увери се, че не лепне за ръката ти, но пък и не трябва да изсъхва напълно, защото може да се счупи.
  7. Върни разточения лист тесто на масата и го навий на плоско руло. Не го натискай твърде силно.
  8. Добави малко вода по ръба, за да запечаташ рулото.
  9. Нарежи рулото на равномерни ромбове и разтвори листенцата.
  10. Постави ги в дълбок съд с нагорещено олио. Запържи до хубаво кафяво. Обръщай баклавата постоянно, за да не я изгориш. Постави всяко парче върху готварска хартия, за да се отцеди излишното олио и охлади баклавичките.
  11. Сложи водата в тиган и чак тогава добави захарта.
  12. Остави да ври 5-7 минути.
  13. Свали от котлона, добави лъжица мед и разбъркай добре сиропа.
  14. Потопи всяка баклава в горещия сироп.
  15. Поръси ги с орехи.

Рецепта на Юлия Мулино, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335537-krimska-baklava-retsepta

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg