Рецепта за гречото - руска каша от елда (гречка)

Коментари · 652 Прегледа

Кашата прилича на ризотото по текстурата. Името на ястието е синтез от руската дума за елда – гречка и италианската ризото.

Съставки (за две порции):

Кафява (печена) елда - 125 г
Манатарки (замразени) - 200 г
Манатарки (сушени) - 3-4 бр.
Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Чесън - 3 скилидки
Целина - 1 бр.
Масло - 100 г
Бяло вино - 50 мл
Сирене (твърди сортове) - 150 г
Зехтин
Дафинови листа
Сол
Черен пипер
Магданоз

Начин на приготвяне:

  1. За бульона измийте замразените манатарки. Обелете моркова и го нарежете на големи парчета. Сложете в касерола целината, моркова, половин глава лук, чесън и дафинов лист с черен пипер и сол. Напълнете с вода и сложете на котлона да заври. Когато кипне, намалете и покрийте с капак.
  2. Стрийте на прах няколко сушени манатарки.
  3. В друг тиган и на средно горещ котлон запържете в зехтин останалите половин глава лук и чесън със сушените манатарки.
  4. Добавете елдата и бъркайте 2-3 минути.
  5. Увеличете котлона и сипете вино – то ще се разпени и ще пръска, така че внимавайте! Продължавайте да бъркате, докато виното се абсорбира.
  6. Добавяйте по малко горещ бульон и бъркайте, докато елдата не го поеме.
  7. Този процес ще отнеме около 15-20 минути (в зависимост от консистенцията, която искате за вашето гречото).
  8. Докато гречотото се готви, сложете сварените манатарки в горещ тиган с една скилидка чесън, малко масло и дафинов лист. Добавете част от тях към елдата, но си оставете малко за сервиране.
  9. Когато елдата е готова, намалете котлона и сложете магданоз, сирене, бульон, масло, сол и пипер. Бъркайте още 1-2 минути.
  10. Сервирайте горещо, подправено с останалите манатарки, сирене, червен пипер и малко зехтин. Да ви е сладко!

Рецепта на Юлия Мулино, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335492-grechoto-retsepta

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg