Съставки (за две порции):
Кафява (печена) елда - 125 г
Манатарки (замразени) - 200 г
Манатарки (сушени) - 3-4 бр.
Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Чесън - 3 скилидки
Целина - 1 бр.
Масло - 100 г
Бяло вино - 50 мл
Сирене (твърди сортове) - 150 г
Зехтин
Дафинови листа
Сол
Черен пипер
Магданоз
Начин на приготвяне:
- За бульона измийте замразените манатарки. Обелете моркова и го нарежете на големи парчета. Сложете в касерола целината, моркова, половин глава лук, чесън и дафинов лист с черен пипер и сол. Напълнете с вода и сложете на котлона да заври. Когато кипне, намалете и покрийте с капак.
- Стрийте на прах няколко сушени манатарки.
- В друг тиган и на средно горещ котлон запържете в зехтин останалите половин глава лук и чесън със сушените манатарки.
- Добавете елдата и бъркайте 2-3 минути.
- Увеличете котлона и сипете вино – то ще се разпени и ще пръска, така че внимавайте! Продължавайте да бъркате, докато виното се абсорбира.
- Добавяйте по малко горещ бульон и бъркайте, докато елдата не го поеме.
- Този процес ще отнеме около 15-20 минути (в зависимост от консистенцията, която искате за вашето гречото).
- Докато гречотото се готви, сложете сварените манатарки в горещ тиган с една скилидка чесън, малко масло и дафинов лист. Добавете част от тях към елдата, но си оставете малко за сервиране.
- Когато елдата е готова, намалете котлона и сложете магданоз, сирене, бульон, масло, сол и пипер. Бъркайте още 1-2 минути.
- Сервирайте горещо, подправено с останалите манатарки, сирене, червен пипер и малко зехтин. Да ви е сладко!
Рецепта на Юлия Мулино, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335492-grechoto-retsepta