Съставки:
500 г творог/ неосолена извара/ рикота
3 големи яйца
200 г заквасена сметана
70 г пудра захар
2 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. ванилова захар/ екстракт
щипка сол
обикновено кисело мляко/ мед/ кондензирано мляко за сервиране
плодове за декорация
Как да я приготвим:
- В купа смесете творога, яйчените жълтъци, заквасената сметана и ваниловата захар или екстракт; работете с пасатор за гладка и копринена консистенция без бучки. За да бъде запеканката още по-здравословна, можете да сложите и още 100 г заквасена сметана и 100 г кисело мляко.
- Добавете царевичното нишесте, разбъркайте и оставете настрани.
- Сложете яйчените белтъци в отделна голяма купа със щипка сол. Разбийте с мискер: когато станат бели и пухкави, постепенно добавете пудрата захар.
- Разбивайте още около 5-7 минути, докато се появят твърди връхчета.
- Сега е време да добавим белтъците към сместа с творог. Не бързайте: добавяйте с шпатула на малки порции и разбърквайте с нежни движения, иначе тестото няма да стане пухкаво и с хубава консистенция на суфле.
- Внимателно изсипете сместа във форма за печене – покрийте дъното и страните с хартия за печене, за да извадите нежната запеканка по-лесно.
- Печете на 170°C за около 50 минути, докато отгоре стане златиста. Извадете от печката и оставете да се охлади. После обърнете формата и внимателно извадете запеканката.
- Сервирайте суфлето с творог с малко кисело мляко (мед или кондензирано мляко за онези, които обичат сладко), както и със свежи горски плодове по важ избор – приятного аппетита!
Рецепта на Виктория Дрей, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335467-sufle-zapekanka-s-tvorog