Рецепта за уралска пита - разборник

Коментари · 513 Прегледа

В славянската традиция този вид пита се състои от много слепени една към друга питчици и има няколко имена в зависимост от региона.

Съставки за тестото:

150 мл мляко
320 г брашно
50 г масло
2 яйца
1 ч.л. суха мая
2 с.л. захар
½ ч.л. сол

Съставки за пълнежа:

200 г сладко от кайсии (или друг сладък плътен пълнеж, като фъдж, дулсе де лече и др.)
20 мл масло
+ пудра захар за сервиране

Приготвяне:

  1. Започнете с класическото тесто, богато на мая: в купа смесете хладкото мляко, солта и захарта. Разбийте двете яйца и добавете 2/3 към млечната смес - оставете 1/3 от яйчената смес, за да намажете питката непосредствено преди печенето.
  2. В отделна голяма купа пресейте брашното със сухата мая и добавете нарязано маслото. С ръце намачкайте сместа на фини трохи, за да получите вид пясъчна консистенция, след което направете "кратер" в средата.
  3. Налейте вътре млечната смес и започнете внимателно да смесвате течните и сухите съставки. Когато забележите, че тестото става по-плътно, прехвърлете го върху готварска повърхност, поръсена с малко брашно, и продължете да месите с ръце или миксер за 7-10 минути. Добавете още една супена лъжица брашно, ако е необходимо.
  4. Закръглете тестото на топка, сложете го в леко намазнена купа, покрийте с фолио и оставете на топло място за около час.
  5. Когато тестото удвои или дори утрои размера си, внимателно го извадете и премесете, за да оформите вашата пита.
  6. Разделете тестото на 15-17 равни части, закръглете всяка на топка, покрийте с фолио и оставете да почине 10 минути.
  7. След това, като работите с всяка топка поотделно, внимателно я изравнете с ръце и поставете в средата пълна супена лъжица от пълнежа. Щипнете здраво краищата и оформете хубава питчица без гънки. Повторете с всички парчета тесто.
  8. Преди да сглобите разборника във форма за печене, намажете всяка питчица с малко растително олио - това ще помогне за лесното отделяне на питчиците от готовата пита.
  9. Покрийте питата с фолио и оставете за още 15 мин. да втаса. След това внимателно намажете отгоре с останалата яйчена смес и печете 30-40 мин. при 160°С.
  10. Готовата пита трябва да е златисто-кафява отвън и добре изпечена отвътре. Оставете я да се охлади поне до стайна температура; след това поръсете с пудра захар и се насладете.

Рецепта на Виктория Дрей, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335316-razbornik-paj-avstrijski-koreni

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg