Съставки за тестото:
150 мл мляко
320 г брашно
50 г масло
2 яйца
1 ч.л. суха мая
2 с.л. захар
½ ч.л. сол
Съставки за пълнежа:
200 г сладко от кайсии (или друг сладък плътен пълнеж, като фъдж, дулсе де лече и др.)
20 мл масло
+ пудра захар за сервиране
Приготвяне:
- Започнете с класическото тесто, богато на мая: в купа смесете хладкото мляко, солта и захарта. Разбийте двете яйца и добавете 2/3 към млечната смес - оставете 1/3 от яйчената смес, за да намажете питката непосредствено преди печенето.
- В отделна голяма купа пресейте брашното със сухата мая и добавете нарязано маслото. С ръце намачкайте сместа на фини трохи, за да получите вид пясъчна консистенция, след което направете "кратер" в средата.
- Налейте вътре млечната смес и започнете внимателно да смесвате течните и сухите съставки. Когато забележите, че тестото става по-плътно, прехвърлете го върху готварска повърхност, поръсена с малко брашно, и продължете да месите с ръце или миксер за 7-10 минути. Добавете още една супена лъжица брашно, ако е необходимо.
- Закръглете тестото на топка, сложете го в леко намазнена купа, покрийте с фолио и оставете на топло място за около час.
- Когато тестото удвои или дори утрои размера си, внимателно го извадете и премесете, за да оформите вашата пита.
- Разделете тестото на 15-17 равни части, закръглете всяка на топка, покрийте с фолио и оставете да почине 10 минути.
- След това, като работите с всяка топка поотделно, внимателно я изравнете с ръце и поставете в средата пълна супена лъжица от пълнежа. Щипнете здраво краищата и оформете хубава питчица без гънки. Повторете с всички парчета тесто.
- Преди да сглобите разборника във форма за печене, намажете всяка питчица с малко растително олио - това ще помогне за лесното отделяне на питчиците от готовата пита.
- Покрийте питата с фолио и оставете за още 15 мин. да втаса. След това внимателно намажете отгоре с останалата яйчена смес и печете 30-40 мин. при 160°С.
- Готовата пита трябва да е златисто-кафява отвън и добре изпечена отвътре. Оставете я да се охлади поне до стайна температура; след това поръсете с пудра захар и се насладете.
Рецепта на Виктория Дрей, източник: https://bg.rbth.com/кухня/335316-razbornik-paj-avstrijski-koreni