Обяснения за употребявани кухненски изрази

Коментари · 501 Прегледа

Знаете ли тези готварски термини?

Аспик (желе) – сос от изпечено месо и бульон с желатин

Бланширане – във вряща вода се пускат за 2-3 мин. зеленчуци или плодове и се изваждат

Гласиране – тънък пласт от глазура върху торти или запържване на зеленчук или плод в силно сгорещено масло, за да се получи лъскавина

Галантин – обезкостена птица, дивеч и др. в суров вид, напълнена с кайма или др. вид плънка, завързана с марля и сварена

Канапе – хлебни подложки нарязани в различна форма, препечени на скара и още горещи намазани с масло или направо изпържени в горещо масло

Крокети – нарязани на кубчета филии хляб и изпържени в сгорещено масло до зачервяване. Служат за подложка на печени меса и за гарнитура към крем-супи

Мус – много финно пюре от сварено или задушено крехко месо, гъши дроб или телешки мозък, приготвено във форма, облизована (обляна) с желе. След като се стегне се топва в гореща вода и се обръща в чиния

Ордьовър – комбинирани закуски от деликатеси за предястие

Паниране – потапяне или овалване на месо, риба, зеленчук и др. последователно в брашно, разбито яйце и галета

Пасиране – прецеждане и смачкване чрез преса, сито или пасатор

Парфе – сладолед приготвен от сметана

Пирожки – малки кръгли соленки, приготвени от маслено тесто и напълнени с вид пълнеж

Равиоли – тестени квадратчета в средата с пълнеж от месо, сирене или крем

Сотиране – леко изпържване на месо, зеленчук, плод

Суфле – ядене, което бухва при печене и пържене

Източник: https://kulinari.bg/

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg