Аспик (желе) – сос от изпечено месо и бульон с желатин
Бланширане – във вряща вода се пускат за 2-3 мин. зеленчуци или плодове и се изваждат
Гласиране – тънък пласт от глазура върху торти или запържване на зеленчук или плод в силно сгорещено масло, за да се получи лъскавина
Галантин – обезкостена птица, дивеч и др. в суров вид, напълнена с кайма или др. вид плънка, завързана с марля и сварена
Канапе – хлебни подложки нарязани в различна форма, препечени на скара и още горещи намазани с масло или направо изпържени в горещо масло
Крокети – нарязани на кубчета филии хляб и изпържени в сгорещено масло до зачервяване. Служат за подложка на печени меса и за гарнитура към крем-супи
Мус – много финно пюре от сварено или задушено крехко месо, гъши дроб или телешки мозък, приготвено във форма, облизована (обляна) с желе. След като се стегне се топва в гореща вода и се обръща в чиния
Ордьовър – комбинирани закуски от деликатеси за предястие
Паниране – потапяне или овалване на месо, риба, зеленчук и др. последователно в брашно, разбито яйце и галета
Пасиране – прецеждане и смачкване чрез преса, сито или пасатор
Парфе – сладолед приготвен от сметана
Пирожки – малки кръгли соленки, приготвени от маслено тесто и напълнени с вид пълнеж
Равиоли – тестени квадратчета в средата с пълнеж от месо, сирене или крем
Сотиране – леко изпържване на месо, зеленчук, плод
Суфле – ядене, което бухва при печене и пържене
Източник: https://kulinari.bg/