Запознайте се с различните видове ориз

Коментари · 530 Прегледа

Толкова много варианти, от които можеш да избираш, всеки с уникална форма, текстура и вкус.

Запазете здравето си

Ако сервирате ориза студен, го охладете бързо (най-добре на един слой в тава). Консумирането на топъл претоплен ориз може да доведе до хранително натравяне – претопляйте ориза само през първите 24 часа и се уверете, че е много добре сгорещен. Не оставяйте ориза на стайна температура за дълго време, например на бюфет в топла стая.

Ориз се отглежда в целия свят и правилният вид за всяка рецепта изтъква вкуса му, придaва автентичност и понякога го прави по-практичен за ядене – например когато се използват пръчици. С деликатния си вкус оризът е чудесна добавка към други съставки.

Съществуват четири основни групи ориз: пухкав, дългозърнест, включително басмати (идеален за къри); средно- и късозърнест, които поемат вкусовете при готвене (ризото, паеля и пудинги); лепкав (за азиатски ястия); и специални оризи като дивия, който се използва в определена област или кухня.

Има много начини за готвене на ориз. Някои се кълнат в „метода на абсорбция”, при който оризът и водата са премерени прецизно и сготвени под капак за точно определено време. Други предпочитат да готвят ориза в обилно количество вряща вода, преди да го отцедят добре. Ако се колебаете, следвайте инструкциите на опаковките и винаги опитвайте, преди да отстраните от огъня.

• Като правило предвидете по 60-80 г на човек – от 1/3 до 1/2 чаша.
• Днес не се налага да мием ориза, освен за някои от от специалните сортове (вижте опаковката). Някои рецепти изискват оризът да бъде накисван и измиван, за да се втвърди или издуе зърното – например при басмати и дивия ориз.
• Количеството на солта е въпрос на вкус, както и добавянето на масло и прясно смлян черен пипер, или капка сусамово олио за азиатските ястия.

Защо да ядем ориз?

Оризът, основна храна на повече от половината от населението на земята, е беден на мазнини и богат на въглехидрати. Има разнообразни видове със значими хранителни качества: кафявият (пълнозърнест) и дивият ориз съдържат много повече фибри, отколкото белия, а цветният ориз (червен и черен) съдържа пигменти с антиоксидантни свойства.

■ Оризът, сготвен по метода на абсорбация, запазва повече хранителни вещества, отколкото свареният.
■ Оризът е източник на витамин Е, витамини от група В и калий.
■ Ако искате да замените белия ориз с пълнозърнест, ще ви отнеме просто още половин час за сваряване.

1. Смлян ориз

Прави се от дългозърнест ориз. Основната му цел е да направи традиционните бисквити по-хрупкави, като се смеси с брашното. Можете да го намерите В магазините за здравословни храни – понякога 8 кафяв вариант (пълнозърнест) – заедно с оризовото брашно, коетпо е същото като смления ориз, но по-фино смляно. Оризовото брашно е удобно за приготвяне на някои азиатски ястия като нудъли, палачинки, както и за ястия без глутен.

2. Пудинг ориз

Можете да приготвите чудесен оризов пудинг за половин час по метода на ризотото – изпържете ориза в малко масло, след което го разбъркайте с подсладено горещо мляко, като го добавяте постепенно и същевременно не спирате да разбърквате. Но за класическия британски пудинг, който се пече два часа, ви е необходим късозърнест смлян ориз за пудинг. Три съвета: използвайте половинка кондензирано мляко за допълнителен вкус, добавете голямо количество индийско орехче и разбъркайте добре.

3. Кафяв ориз

Това е пълнозърнест ориз, който е по-вкусен и хрупкав от белия. Както дългозърнестият ориз, така и басмати имат кафяв вариант – недостатъкът е, че отнемат повече време за готвене (45-50 мин).

4. Суши ориз

Този късозърнест ориз понякога е описван като „глутенов”, въпреки че на практика не съдържа глутен. Той е много лепкав и както подсказва името му, се използва само с една цел – да слепва пълнежа за сушито.

5. Дългозърнест ориз

Класическият ориз, годен за всякакви случаи – бял, с деликатен Вкус и страхотна гарнитура към други ястия. Може да бъде сготвен по много начини. За перфектен пухкав ориз използвайте метода на абсорбция, като прибавите 1!4 части вода към ориза. Пробвайте да добавите кубче бульон В голяма тенджера с Вряща вода и оставете ориза да ври около 15 мин. Ако искате да стане още по-вкусен, изпържете ориза в малко олио или масло за две минути, преди да прибавите Вряща вода или бульон.

6. Черен ориз

Този специален сорт ориз, преди известен като „забраненият ориз на императора”, днес се отглежда в Италия и Китай. Съдържа повече антиоксиданти от другите Видове ориз и поради тази причина е наречен „суперхрана”. По време на готвене добива червеникаворозов цвят и независимо че първоначално се е използвал в хляба, както и за приготвянето на пудинги, може да се използва като гарнитура към азиатските ястия или за украса на салата с ориз.

7. Ризото

Можете да приготвите ризото с традиционния дългозърнест ориз, но за наистина вкусно ризото изберете автентичен италиански ориз за ризото. Трите основни вида, които се използват за ризото, са „Арборио”, отличен и универсален; „Карнароли”, чиито зърна са по-къси и по-плътни, отколкото „Арборио”, и прочути с това, че правят вкуса на ризотото кадифен; и „Виалоне нано” (любим във Венецианския регион), с по-къси зърна, с висока абсорбция и с много мек завършек.

8. Жасмин ориз

Продава се още под наименованието „ароматен ориз” („Хом Мали”), отглежда се в Тайланд и е класическа гарнитура към азиатски ястия. Наречен е по този начин по-скоро заради белия си цВят, а не заради аромата – Всъщност не ухае на цветя. Зърната са със средна дължина, но малко лепкави – отлични за потапяне В пикантни сосове. 

9. Паеля

Този късозърнест ориз (сортът „бомба” от областта Каласпара В Югоизточна Испания се смята за най-добър) абсорбира богата гама от вкусовете В паелята (шафран, пиле, морски деликатеси), без да стане кашкав или да се разпада. Три съвета за постигане на перфектната текстура: използвайте тенджерата си с най-голям диаметър и най-голяма дълбочина (или още по-добре – инвестирайте в съд за приготвяне на паеля); не покривайте; разбърквайте, колкото е възможно по-малко – достатъчно, за да предотвратите слепване.

10. Див ориз

Това е чернозърнестият сорт на водна трева, който е много по-различен от всички видове ориз и е култивиран в САЩ. Скъп е заради това, че се среща рядко, и заради труда, който се полага за събирането му. Семената са дълги и тънки, а по време на готвене (което отнема между 50 мин и 1 час) някои от тях се разтварят и разкриват сива сърцевина. Има отчетлив вкус, който може да бъде описан като билков, пикантен или опушен, и е отлична гарнитура, но може да се използва и за салата. И в двата случая понася добре обилно количество подправки или дресинг, за да изпъкнат отличните му качества. По-евтино може да се купи и под формата на оризови смеси – но тъй като на дивия ориз му е необходимо повече време за приготвяне, за разлика от останалите видове ориз, зърната не могат да омекнат достатъчно, за да отделят всичките си вкусови качества. Ако искате перфектен резултат, по-добре го сгответе отделно и смесете със сварен дългозърнест ориз.

11. Басмати ориз

Този ароматен ориз, известен като „кралицата на ориза”, се отглежда от векове в северните части на Индия и Пакистан. Той е деликатен и пухкав и най-добре се готви по метода на абсорбция (11/2 ч. вода към 1 ч. ориз). Измиването и накисването допринасят за по-твърдия вид и разделянето на зърната, а също така и да се намали времето за готвене, така че проверете внимателно опаковката. Добър трик за суперпухкав басмати е да покриете съда с готовия ориз с обикновена кърпа или кърпа за подсушаване на съдове, след това с капак и да оставите ориза за 10 мин. Кърпата поема парата и елиминира слепването.

12. Червен ориз

Този специален сорт ориз се отглежда в област Камарг в Южна франция. Той е късозърнест ориз, който при готвене придобива чербеникавокафяв цвят с хрупкава текстура и с плътен вкус на ядки. Салатата с червен ориз, както с черния, е вкусна – вариант, който привлича вниманието.

Източник: https://kulinari.bg/

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg