Необходими продукти
- 800 грама патладжани;
- 150 грама маслини;
- 90 грама каперси;
- 140 грама лук;
- 50 грама захар;
- 400 мл доматено пюре;
- 80 мл оцет от бяло вино;
- зехтин за пържене;
- босилек, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Патладжаните са нарязани на кубчета, изкиснати в солена вода и изпържени в зехтин. В отделна купа се карамелизира лукът със захарта (мазнина не се използва), докато стане златист. След това се добавят каперсите (не забравяйте, че те могат да бъдат заменени с кисели краставички), маслините, винения оцет и малко зехтин. Задушете всичко за около пет минути, след което добавете пържените патладжани и доматеното пюре. Гответе още 7-10 минути. Когато ястието е готово, добавете ситно нарязан пресен босилек, сол и черен пипер на вкус. Бъдете внимателни със солта - каперсите са солени.