Продукти: 10 яйца, ¾ кг захар (3 пълни чаени чаши), ¾ чаена чаша грис, ¾ чаена чаша брашно, лимонова кора, ванилия.
Приготвяне: Яйцата се бият с 1 чаша захар, докато сместа побелее и се сгъсти толкова, че да почне да пише, т.е. като вдигнем с тела, падналата смес да се изгуби бавно в общата. Прибавяме постепенно брашното и лимоновата кора, гриса, като бъркаме леко сместа. Изсипваме я в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. За тази пропорция подхождат обикновените правоъгълни алуминиеви или емайлирани тавички. Печем реването в умерено силна фурна. Нарязваме го и заливаме, след като е изстинало напълно.
От останалата захар (2 пълни чаши) и 1 литър вода правим сиропа. Варим сиропа 10 минути, сваляме го да почива 5 минути, прибавяме 1–2 праха ванилия и заливаме реването.
Вместо с вода сиропа можем да приготвим с 1 литър прясно мляко.
Автор: Пенка Чолчева, източник: "601 изпитани готварски рецепти"