Необходими продукти
За масленките:
175 г омекнало масло
85 г захар плюс допълнително за поръсване
ситно настъргана кора от 1 лимон
2 с.л. маково семе
175 г брашно
85 г оризово брашно
За плодовата гарнитура:
8 сливи, разделени на половинки без костилките
225 г череши без костилките
200 мл ябълков сок
1 пакетче чай от червени плодове (малини, череши или ягоди)
Начин на приготвяне
- Намажете плитка тава 18x28 см и я застелете с хартия за печене. За да приготвите тестото, разбийте маслото, захарта и лимоновата кора до пухкава и лека смес. Добавете маковото семе, сипете двата вида брашно и бъркайте още малко леко сместа, за предпочитане на ръка.
- Прехвърлете в тавата и с набрашнени ръце пресовайте сместа и я разпределете равномерно. Надупчете с вилица и печете 45 минути в предварително загрята фурна на 150°С, докато блатът стане златистокафяв. Посипете отгоре с пудра захар и отбележете линии за разрязване на правоъгълници или триъгълници. Охладете в тавата за 15 минути, после преместете върху телена скара, за да изстине напълно. Обелете хартията и нарежете на парченца.
- За плодовата гарнитура: сложете сливите и черешите в тенджера с ябълковия сок, като пъхнете под тях пакетчето чай. Оставете да заври и свалете от огъня. Покрийте с капак и оставете плодовете да се охладят в тенджерата. Извадете пакетчето чай и сервирайте с масленките.
6 порции
Източник: Личен архив