Необходими продукти
200 г меко масло
200 г нарязан натурален шоколад
4 яйца
200 г светлокафява захар
половин ч.л. ванилова есенция (1 ванилия)
175 г брашно
200 г нарязани цели лешници
За пълнежа:
125 мл крем фреш
100 г нарязан бял шоколад
Начин на приготвяне
- Намажете и застелете дъната на две 20-сан тиметрови кръгли форми с хартия за печене. В тенджера загрейте маслото и шоколада, докато се разтопят, като разбърквате, за да стане сместа гладка. Оставете да се охлади за 10 минути. Разбийте заедно яйцата, захарта и ванилията и ги добавете към шоколадовата смес с брашното и лешниците. Разбъркайте да се смесят добре. Разделете сместа в двете форми и печете 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180°С, докато отгоре се образува коричка, но вътрешността е още мека.
- Сложете лист силиконизирана хартия върху телена скара. С нож отлепете краищата на блатовете и обърнете върху скарата, без да махате формите. Оставете да се охладят, преди да махнете формите и хартията.
- Загрейте крем фреша и белия шоколад на слаб огън, докато шоколадът се стопи. Разбъркайте, прехвърлете в купа и оставете да се охлади и сгъсти, докато започне да запазва форма. Разбийте охладения пълнеж до лека и пухкава смес и залепете двата блата с него.
12 порции
Източник: Личен архив
Ива Милкова-Попова 4 год
Мисля да ви дам един непоискан съвет! Когато публикувате някакво кулинарно произведение, толкова ли е трудно да сложите и снимка на парче от "нещото". В случая сте го кръстили "шоколадово гато"-надявам се не вие(ама все тая). В българския език такава дума няма. Ползвам няколко други и бих превела от испански примерно-котарак. Това ли имахте впредвид? На снимката на това творение се вижда някакъв кафяв блат за торта или по-добре да не изброявам на какво лично на мен ми прилича...Като грамотен човек, изчетох рецептата,(която междувпрочем ми допадна), се опитвам да си представя какво е в същност-а това ли е целта? Ще дам пример с многобройни публикации в кулинарни групи, в които и аз членувам: много интересни фотоси на разни украсени кръгли неща! Украса! А какво представлява в същност? Ами въображение и доверие! Щом ви пишат, че е руло-значи е руло, нищо че изглежда като парче дърво с пудра и ягоди отгоре, (и за кръстените украси на торти същото!) Много важен момент е да се види какво е отвътре, не мислите ли?