Рецепта за шоколадово гато

Коментари · 756 Прегледа

Перфектен десерт, който би могъл също да играе ролята на торта за рожден ден.

Необходими продукти

200 г меко масло

200 г нарязан натурален шоколад

4 яйца

200 г светлокафява захар

половин ч.л. ванилова есенция (1 ванилия)

175 г брашно

200 г нарязани цели лешници

За пълнежа:

125 мл крем фреш

100 г нарязан бял шоколад

Начин на приготвяне

  1. Намажете и застелете дъната на две 20-сан тиметрови кръгли форми с хартия за печене. В тенджера загрейте маслото и шоколада, докато се разтопят, като разбърквате, за да стане сместа гладка. Оставете да се охлади за 10 минути. Разбийте заедно яйцата, захарта и ванилията и ги добавете към шоколадовата смес с брашното и лешниците. Разбъркайте да се смесят добре. Разделете сместа в двете форми и печете 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180°С, докато отгоре се образува коричка, но вътрешността е още мека.
  2. Сложете лист силиконизирана хартия върху телена скара. С нож отлепете краищата на блатовете и обърнете върху скарата, без да махате формите. Оставете да се охладят, преди да махнете формите и хартията.
  3. Загрейте крем фреша и белия шоколад на слаб огън, докато шоколадът се стопи. Разбъркайте, прехвърлете в купа и оставете да се охлади и сгъсти, докато започне да запазва форма. Разбийте охладения пълнеж до лека и пухкава смес и залепете двата блата с него.

12 порции

Източник: Личен архив

Коментари
Ива Милкова-Попова 4 год

Мисля да ви дам един непоискан съвет! Когато публикувате някакво кулинарно произведение, толкова ли е трудно да сложите и снимка на парче от "нещото". В случая сте го кръстили "шоколадово гато"-надявам се не вие(ама все тая). В българския език такава дума няма. Ползвам няколко други и бих превела от испански примерно-котарак. Това ли имахте впредвид? На снимката на това творение се вижда някакъв кафяв блат за торта или по-добре да не изброявам на какво лично на мен ми прилича...Като грамотен човек, изчетох рецептата,(която междувпрочем ми допадна), се опитвам да си представя какво е в същност-а това ли е целта? Ще дам пример с многобройни публикации в кулинарни групи, в които и аз членувам: много интересни фотоси на разни украсени кръгли неща! Украса! А какво представлява в същност? Ами въображение и доверие! Щом ви пишат, че е руло-значи е руло, нищо че изглежда като парче дърво с пудра и ягоди отгоре, (и за кръстените украси на торти същото!) Много важен момент е да се види какво е отвътре, не мислите ли?

 
 
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg